Kremówka
Sskładniki na ciasta
2 szklanki mąki
kostka masła
1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista)
Składniki na masę:
3/4 l mleka 3,2%
1/4 kostki masła - 5 dag
1 szklanka cukru
duży cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 całe jaja
Składniki na ciasto posiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200C piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche. Ja ciasto rozwałkowałam na papier, łatwo dało
się wyjąć
1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia). Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
kostka masła
1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista)
Składniki na masę:
3/4 l mleka 3,2%
1/4 kostki masła - 5 dag
1 szklanka cukru
duży cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 całe jaja
Składniki na ciasto posiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200C piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche. Ja ciasto rozwałkowałam na papier, łatwo dało
się wyjąć
1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia). Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
sałatka ,,gyros"
Składniki:
przyprawa "Gyros"
1 pierś z kurczaka
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy bez zalewy
1 mała cebula
sos: majonez
, ketchup (po około 10 łyżek każdego)
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju (sporo oleju). Pod koniec dodać przyprawę "Gyros". Wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić w kostkę, paprykę i kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Przygotować sos: majonez wymieszać z ketchupem - każdą warstwę należy posmarować cienko sosem).
Wystudzoną pierś z kurczaka ułożyć na dnie szklanego naczynia. Następnie układać warstwami:
cebulę - małą ilość sosu - ogórek - sos - kukurydza bez zalewy - sos - papryka - sos - kapusta pekińska. Wierzch sałatki posmarować sosem i przystroić według własnego uznania. Uwaga: Każdą warstwę posypać odrobiną przyprawy "Gyros" i posmarować cienko sosem.
KLAUDIA K
jest naprawdę pyszna sama niedawno ją robiłam i mi bardzo smakowała
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!Uwaga: Każdą warstwę posypać odrobiną przyprawy "Gyros" i posmarować cienko sosem.
KLAUDIA K
jest naprawdę pyszna sama niedawno ją robiłam i mi bardzo smakowała
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!
PIECZONY KURCZAK Z NADZIENIEM
JAJECZNYM
Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - składniki:
duży kurczak - 1 sztuka
kajzerka - 1 sztuka
Marynata do kurczaka - 3 łyżeczki
masło - 30 gramów
jajka - 8 sztuk
bułka tarta - 6 łyżek - 3 łyżki
pietruszka
Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z nadzieniem jajecznym - sposób przygotowania:
6 jajek ugotuj na twardo, wystudź i posiekaj. Kajzerkę pokrój w kostkę 1x1 cm.
Kurczaka oczyść i dokładnie umyj. Następnie natrzyj dobrze Marynata w środku i na zewnątrz.
Żółtka z 2 jaj utrzyj z masłem, białka natomiast ubij na pianę.
Wymieszaj wszystkie składniki farszu razem: posiekane jajka, pieczywo, utarte masło, tarta bułkę oraz posiekaną pietruszkę – na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Napełnij kurczaka gotowym farszem, a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 60-70 minut.
SMACZNEGO!!!
SMACZNEGO!!!
biała kiełbasa - 800 gramów
ziemniaki - 5 sztuk
Barszcz biały
ząbek czosnku - 2 sztuki
wędzony boczek - 100 gramów
liść laurowy - 1 sztuka
marchew
majeranek
seler - 100g
ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna
pietruszka - 100 gramów
czarny pieprz - 5 ziaren
por - 100 gramów
śmietana 18 % - 150 gramów
cebula - 1 sztuka
chrzan - 2 łyżki
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami - sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa (z wyjątkiem cebuli) obierz, pokrój na mniejsze kawałki i zalej około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zbierz z powierzchni powstałą pianę.
Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz pieprz. Gotuj wywar powoli przez około godzinę, po czym usuń z niego warzywa
Dodaj białą kiełbasę, pogotuj chwilę, by się sparzyła, a następnie wyjmij ją i odstaw na bok do ostygnięcia.
Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
wlej barszcz biały do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.
Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba)
.
Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
wlej barszcz biały do miski, dodaj śmietanę, a następnie rozprowadź niewielką ilością wywaru.
Całość połącz z gotującą się zupą, nieustannie mieszając – by nie powstały grudki. Następnie pokrój przygotowaną kiełbasę białą w plastry i dodaj do zupy, wraz z ziemniakami.
Barszcz gotuj jeszcze przez około 5 minut. Przed podaniem dopraw go do smaku dwoma łyżkami chrzanu, odrobiną majeranku oraz soli (jeśli zachodzi taka potrzeba)
.
SMACZNEGO!!!!!
Pasztet z królika
Składniki na 10 porcji:
1 królik (ok. 1-1,2 kg);
100 g słoniny;
100 g boczku;
200 g łopatki wieprzowej;
2 cebule;
4 jajka;
2 ząbki czosnku;
1 czerstwa bułka kajzerka;
200 ml białego wina;
tłuszcz do wysmarowania foremek;
sól, pieprz czarny mielony, rozmaryn, tymianek
Królika umyć, osuszyć, wyjąć kości. Mięso królika wraz z łopatką pokroić na kawałki. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Słoninę i boczek pokroić, wytopić w rondlu na wolnym ogniu, a następnie na powstałym tłuszczu obsmażyć mięso. Dodać cebulę i czosnek, posypać solą, pieprzem i niewielką ilością ziół. Wlać wino i dusić do miękkości (ok. 40 minut). W razie potrzeby podlewać winem lub rosołem.
Do miękkiego mięsa dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak, aby nasiąkła wywarem. Wystudzone mięso i bułkę zmielić trzykrotnie, rozmącone jajka i Całość wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
W natłuszczonych podłużnych foremkach umieścić masę, całość owinąć dokładnie najpierw folią spożywczą, a następnie aluminiową. Piec godzinę w kąpieli wodnej w temperaturze 140 st. C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem, jeżeli zostanie na nim mięso, piec kolejne 10 minut.
SMACZNEGO!!!!
Szynka w miodzie z goździkami
Szynka w miodzie z goździkami
składniki:
szynka wieprzowa - 3 kilogramy
sok pomarańczowy - 0.25 litra
Marynata do mięs - 3 łyżeczki
brandy - 100 mililitrów
goździki - 1 łyżka
oliwa - 10 mililitrów
miód - 50 gramów
Szynka w miodzie z goździkami - sposób przygotowania:
Szynkę umyj i osusz, następnie za pomocą cienkiego noże lub szpikulca gęsto ponakłuwaj całą górną powierzchnię mięsa.
Natrzyj mięso Marynatą a w powstałe szczelinki powtykaj całe goździki.
Mięso obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Sok podgrzej i wymieszaj z miodem i brandy.
Przełóż następnie szynkę do brytfanki i polej przygotowanym sokiem z pomarańczy. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika do 140 stopni na ok. 3 godziny. Podczas pieczenia polewaj sokiem znajdującym się wokół mięsa. Podawaj na ciepło, jak i zimno.
SMACZNEGO!!!!!!
Wielkanocna babka koniakowa
SKŁADNIKI:
Kostka masła
2 łyżki kakao
0,5 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
zapach według gustu
skórka pomarańczowa
rodzynki
siekane migdały
spory kieliszek brandy lub innego mocnego alkoholu, np rumu
Do posmarowania blaszki: łyżka Oleju Wielkopolskiego i bułka tarta do wysypania
PRZYGOTOWANIE:
Olej Wielkopolski zagotować z kakao i cukrem oraz wodą. Odlać pół szklanki płynu do polania ciasta. Ostudzić. Do zimnego dodać mąkę, żółtka oraz proszek i ubitą na sztywno pianę. Wymieszać, dodać zapachy i bakalie. Upiec w piekarniku w temperaturze 180-200 st. C. Kiedy wbity do ciasta patyczek jest suchy - wówczas ciasto jest gotowe. Kiedy wystygnie - polać zostawioną polewą i poczekać, aż zastygnie.
Po wierzchu można posypać orzechami czy migdałami albo wiórkami kokosowymi. Ciasto można także przełożyć kwaśnym dżemem lub powidłami i dopiero wówczas polać polewą.
SMACZNEGO!!!!!
Babka drożdżowa Savarin
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
120 g masła
3 jajka
3 dag cukru
pół szklanki drobnych rodzynków
2 dag drożdży
pół szklanki mleka
szczypta soli
syrop z 1 szklanki wody
1/2 szklanki rumu
15 dag cukru
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru w letnim mleku z dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostały cukier dodaj do jajek i utrzyj do białości. Do jajek dodaj mąkę, szczyptę soli, zaczyn - wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj roztopione i schłodzone masło. Wyrabiaj do chwili aż ciasto będzie odchodzić od ręki. odstaw do wyrośniecia. Z ciasta ułóż wałek, posyp rodzynkami, złóż na pół (wzdłuż) i połóż w foremce z kominkiem tak, by powstał wieniec. Odstaw do ponownego wyrastania. Piecz w nagrzanym piekarniku (około 180 st.C) około 35 minut. Gdy patyczek po nakłuciu będzie suchy odstaw do schłodzenia. Wyjmij z formy. Gdy ciasto lekko przestygnie skrop je przygotowanym syropem z dodatkiem rumu.
SMACZNEGO!!!!!!